31. maaliskuuta 2016

Väliarvio: Olvi APA

Olut maistuu ihmetellessä etuajassa poltettavia juhannuskokkoja

"justiinsa maistettiin Olvin APA. Tykkäsin, oikein rapsakka. Humalat tunki melkein silmiin. Hieman viljaisuutta kans"
 
Maistoin Olvin tuoretta tuotetta, APAa, kansanjuhlassa, jossa ihmeellisesti poltettiin kokkoja keskellä takatalvea. Päätin kirpeässä ulkoilmassa olutta maistellessani kokeilla tätä uutukaista myös puolueettomalla maaperällä ihan kaikessa rauhassa kotiolojen huomassa ja samalla kirjoittaa kokemuksesta blogiin.

Yksi markettisuosikeistani on hetken aikaa ollut Olvin raikas Iisalmi Pale Ale (IPA), jota monesti alle kolmen euron tarjotaan ja ihan kylmähyllystä vielä. Jenkkihumalilla katkeroitettu APA (American Pale Ale) tuli aivan puskista vastaan blogosfäärissä pari viikkoa sitten ja miltei välittömästi se pönötti kuin vanha tekijä lähikaupan hyllyssä. Kyllähän tätä oli "vähän pakko maistaa."

Suodattamaton, sitruksisilla humalilla katkeroitunut olut antaa tuoksun tulvia ensimmäisestä sihauksesta lähtien. Citra, Chinook ja Equinox antavat todella raikkaankirpeän meiningin välittömästi. Nenässä tuntui ensimmäisen sekunnin ajan kuin olisi avannut ilmatiiviin humalapussin ja tunkenut nenänsä sens sisään - väkevä, greippimäinen humalan haju pisti kulmakarvat kohoamaan positiivisen yllätyksen seurauksena. Lasiin päästyään tuoksujen elämä rauhoittuu ja tasoittuu. Sitruksisuus katoaa ja jää hapokkaan ja raikkaan maltaisuuden alle.

Katkerot pistävät ensipuraisun jälkeen yllättävän vahvasti suun takaosassa. Nappasin rohkeasti tuopista varmaankin jonkinlaisen etikettivirhekavalkadin saattelemana kunnon suullisen ja hypistelin makuja suuni nystyröiden avulla. Katkeruutta löytyy, kyllä. Sitä tässä vähän odotettiinkin. Löydän myös viljaista raikkautta, jos viljassa ylipäätään on raikkautta. Jälkitunnelma pienen makustelun jälkeen on seuraava: raikasta, helposti juotavaa, miellyttävä kuiva tuntuma varsinkin kylmänä. Mallas maistuu makeammalta mitä enemmän tuotetta nauttii. Alussa tuntunut todella greippimäinen humalan puraisu on vaihtunut yleiseksi katkeruudeksi. Hieman isompi alkoholimäärä markettioluiden 4,7%-rajaan jätettyyn APAan olisi mielestäni tuonut tuntuvampaa runkoa ja suutuntumaa, joka toimisi voimakkaasti humaloidussa oluessa paremmin.

Yllätysmomentin häkellyttämänä voin ihan lämpimästi sohvan syvyyksistä suositella Olvin APAa. Ylisanoihin en jaksa ruveta eikä tätä blogia kukaan sponsoroi (harmi), joten voin vain todeta: maistakaa itse ja jakakaa fiiliksenne. Minulle tämä maistui ja maistuu - nyt aion keskittyä makusteluun kirjoittamisen sijaan.


3,77/5, koska Kona Brewingin Castaway IPA on greipeiltään parhaimman makusta. Itselleni.

 

Ps. Olvi, odotin vähemmän ja ilahduin enemmän. IPA on hyvää, mutta tämä vielä parempaa. Olihan tämä pakko ottaa mukaan koriin ja miksei toisenkin kerran.


 

Teksti ja kuva: Petri Markkanen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti