24. toukokuuta 2016

VALMIS IPA: Kalpean Yön CitraKaikkien alkutaipaleen kommellusten jälkeen IPAmme Kalpean Yön Citra jälkikävi kolme viikkoa pulloissa. Maistelun lähestyessä jännitti, koska reseptiä oli rukattu moneen kertaan, humalat vaihdettiin keittovaiheessa ja oli olutta maistettukin (salaa) paria viikkoa pullottamisen jälkeen. Tuomio oli tuolloin ikävä - epäilin setin menneen pahaksi pullotuksessa. Avauduttuani foorumeilla ja yleisesti peloistani pieleen menneestä setistä minua rauhoiteltiin kehottamalla odottamaan rauhassa ja antamalla hiivan tehdä tehtävänsä rauhassa jälkikäymisessä. Kesken pullokäymisen hiiva voi tehdä aivan hirvittäviä liuotinmaisia makuja pulloon, jotka häviävät ajan kuluessa. Olen välillä hätäinen ihminen ja tämä tekoprosessi juuri tämän oluen kanssa on opettanut kärsivällisyydestä enemmän kuin mikään kotiaresti konsanaan.

Pelkoni osoittautuivat täysin turhiksi kolmannen viikon maistelun jälkeen. Kalpean Yön Citra maistuu hyvältä ilman minkäänlaisia jälki- tai sivumakuja. Tässä vaiheessa (10.6.2016) olutta on maistatettu kymmenellä ulkopuolisella ihmisellä ja kaikki ovat antaneet posiivista palautetta. JATKOON!

Siitä tuli oranssia!

Lasiin kaatuva IPA on kauniin oranssia, miltei punertavaa.

Vaahtoa ei ole juuri ollenkaan ja sekin vähä häviää muutaman minuutin sisään.

Tuoksussa on raikasta persikkaa ja Citran tuomaa mietoa sitrusta.

Makuun humaloinnin hassumpi Spalterin ja Sterlingin yhteiskäyttö keittovaiheessa toi maanläheistä ja ruohoista makua. Yleinen suutuntuma on raikas, muttei lainkaan laimea. Runkoa on kevyt. Persikkaakin löytyy jälkimausta. Katkeroita ei juurikaan ole, joka on yllätys. Ne ovat muuttuneet lähinnä makuhumaloinniksi. Alkoholia on noin 5,5%, joten tällä pääsisi juuri ja juuri piakkoin ehkä jopa maitokauppaan asti.

Tämä on kesäjuomana mitä mainioin!

Plussaa
+rungon keveys, helppo nauttia
+ihanan raikas
+persikka tuoksussa ja jälkimaussa
+ruohoinen maku sopii kesään
+tätä kelpaa tarjoilla ulkopuolisillekin ylpeydellä

Miinusta
-odotettua kevyempi humalointi
-puolen voltin korotus alkoholiin voisi toimia tulevaisuudessa
-kehtaako tätä IPA:ksi kutsua, jos humalointi ei ole tarpeeksi kirpsakka?

Jatkoon 4/5

 

 

Teksti ja kuva: Petri Markkanen

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti