16. marraskuuta 2016

Lofotpils Møysalen – APA Lofooteilta

 

Vieno etelätuuli. Kirkuvat lokit. Laitureiden pehmusteisiin ponkkaavat veneet.

Tämänkertainen oluttarina sai alkunsa roadtripillä Lofooteilla. Maisemat tuolla Pohjois-Norjassa sijaitsevalla saariryhmän alueella ovat mitä kauneinta vuorten ja vuonojen kilpajuoksua pienten kylien täplittäessä maisemaa. Voitte ehkä kuvitella tuntikausien automatkasta väsyneen matkaajan aivojen neuronien välähdykset hänen huomatessaan pienessä huoltoasemakioskissa myytävän paikallisen oluen, Lofotpils Møysalen'in.

Møysalen lausutaan ilmeisesti "möysalen". Nimi juontaa juurensa Møysalenin vuorelle, joka sijaitsee lähellä Lofoottien saariryhmän rannikon puoleista päätyä. Norjaksi møy tarkoittaa neitoa kun taas salen merkitsee salia. Neidonsalin vuoren olutta – viikingit siellä jo huutavat sotahuutoja haudoistansa.

Jotain naposteltavaa olisi kyllä kiva saada kylmän kyytiläiseksi. Mikäs se tuolla roikkuukaan...

Turska, kuivattu seinäkoriste

Turska, josta on myös muuten valmistettu entisaikaan lipeäkalaa, kuivataan roikottamalla sitä muun muassa talojen seinustoilla, kunnes ruodottomat fileet ovat miltei kivikovia. Ensikertalaiselle oli hyvin jännittävä kokemus vuolla puukolla paloja majoituksen seinältä riippuvista tikkumaisista fileistä. Hieman suolainen ja kova kala alkaa hetken pureskelun jälkeen pehmentyä suussa ja mieto kalan ominaismaku nousee esiin. Hyvää tuo on. Harmittelen vieläkin kovasti, etten saanut ostettua sitä mukaani yrityksistä huolimatta. Majatalon henkilökunta käski kääntyä paikallisten liikkeiden puoleen, mutta myynnissä oli pettymyksekseni ainoastaan muutaman sadan gramman pieniä matkamuistopusseja. Kaipasin säkkiä, vieläpä isoa sellaista. Ensi kertaan siis. Tulen pakettiauton kanssa noutamaan kuivaturskaa retkievääksi vaelluksille!

Neidonsali, mistä oikein olet kotoisin?

Tuoksu on melko neutraali, ei juurikaan APAmainen. Maku on ihan okei, ei oikein mitään erikoista makunautintoa. Odotin paljon humalaa ja tuoksua, mutta tämähän maistuu aivan hieman enemmän humaloidulta peruslagerilta. Odotukseni olivat niin paljon korkeammalla kuin todellisuus, mutta taisinkin katsoa todellisuutta Norja-lasit silmillä: hieno etiketti, kaunis maistelumiljöö ja tarina peittivät alleen keskinkertaisen okei-tuotteen. Juohan tätä, mutta kaukana ovat makujen mielikuvat viikinkimäisestä humalahyökkäyksestä. Loput oluesta tuli nautittua turskaa järsien ja sen kanssa tämä toimi yllättävän mukavasti.

Møysalen ei oikein lunasta lupauksiaan American Pale Alen sarjassa. Sori Neidonsali, teit turskamaiset temput. Et ole oikein mistään kotoisin.


P.S. Turskan kanssa tämä olut oli ihan jees.

P.P.S. Tästä kirjoituksesta tulikin näemmä mainosteksti kuivatulle turskalle. Sponsorilähetykset voi lähettää kirjoittajalle, kiitos.



Teksti ja kuvat: Petri Markkanen


7. marraskuuta 2016

Iidesrannan kotipanimo Uurockissa!

Ihmisten juhla

Piipahdimme tutustumassa Uurock-festivaaliin Isojoella, Uuron kylässä. Kyseessä on pienimuotoinen ja lämminhenkinen hyvien ihmisten juhla, joka järjestetään pohjalaistalon pihapiirissä - tänä vuonna muuten jo neljättätoista kertaa - elokuun keskivaiheilla. Ensikertalaiselle festivaali on jännittävältä tuntuva sekoitus elämän eri poluilta tulleiden ihmisten kokoontumisajoa, bändien keikkoja ja jamitteluja sekä pitkiä yöllisiä keskusteluja pirtinpöytien ääressä. Ruokahuolto pelaa yhteisen keiton merkeissä ja jokaisen omilla grilliruoilla, majoituspalvelut retkipatjan ja makuupussin komboilla tuvan lattialla. Yksinkertaisen toimivaa.


Maistiaisia mukaan

Päätimme heti kutsun saatuamme ottaa festareille mukaan muutaman korin eri oluitamme maistiaisiksi juhlijoille. Tällä tavalla pystyimme auttamaan omalta osaltamme juhlatunnelman nostattamisessa ja siinä ohessa puskamarkkinoida salakavalasti oluttamme ihmisille, tulevat alkoholilainsäädäntöjen muutokset tietenkin kirkkaina mielissä.

"OSTAKAA IIDESRANNAN KOTIPANIMOA – SE TEKEE HYVÄÄ TEILLE."

"Voisipa jo myydä ulos pikkupanimolta ilman näkkäripaketteja tekaistun myymälän hyllyillä."

Brändityöryhmän salainen tehtävä oli lapsellisen helppo: "--maistattakaa kylmiä oluita ihmisillä tummenevassa yössä musiikkiesitysten välillä ja niiden keskellä. Kukapa sitä nyt ei ilmaisesta oluesta kieltäytyisi? Pitäkää hauskaa kans."

Aaaasia kunnossa!

Maistatus ja palaute


Elokuun illan pimentyessä aloimme tarjoamaan Amber Alea (uudelleensokeroitu!), Kalpean yön Citraa sekä Glacier-IPAa. Kukaan ei varsinaisesti kieltäytynyt ilmaisesta näytteestä, vaikka epäluuloisia pohjalaistyylisiä kulmien kurtistamisia yön pimeydessä nähtiinkin. Palaute oli epäluuloista huolimatta ykskantaan hyvää ja kannustavaa. Monesti kuulimme lauseita "ai tekö teette itte tätä", "on kyllä kivaa, että joku tekee itse tämmösiä" ja "hyvää on!".

Varsinkin oma suosikkini Kalpean yön Citra oli ihmisten mieleen. Jes!

Ainoa hieman negatiiviiseen kallistuva palaute koski oluen määrää: olisi kuulemma saanut olla enemmänkin tarjottavaa. Niin, nami nami. Ensi kerralla sitten.

Ensi vuonna uudestaan

Uurockin nerokkuus piilee sen kotikutoisuudessa ja rennossa meiningissä. Jokainen saa olla oman itsensä ja juhlansa herra. Me aiomme raidata itsemme paikalle myös ensi vuonna mukanamme isompi satsi oluita! Kiitos Uurock.


Korjaus 9.11.2016 klo 19:35: Pirttipöytä muutettu pirtinpöydäksi


Teksti ja kuvat: Petri Markkanen