20. maaliskuuta 2016

Rapsakkaasti humaloitua IPAa kotikutoisesti


- Mitä jos kokeiltais tehdä IPAa, kysyin.
- Joo, kuului vastaus kulman takaa.

Laimean innostunut vastaanotto kaikui pitkin keittiön seiniä, kun utelin kotipanonimon veijareiden mielipidettä seuraavan kotipanimon tekeleen tyyliä. Kolmen koplastamme jokainen pitää rapsakkaasti humaloidusta oluesta, mutta viime syystalvella tehdyn katkeroisen pilalle meneminen jätti syvän arven uskallukseen yrittää voimakasta humalointia. Aika on ilmeisesti päässyt kultamarinoimaan muistomme, koska voimakkaan humalahakuisuuden lisäksi tähän uuteen olueen haluamme kokeilla myös kuivahumalointia sitruksisella Citra-humalalla. Jenkkiläisen Citran käyttäminen tekisi tästä oluesta ilmeisemminkin American IPAn, mutta puhutaan nyt ihan vaikka vaan IPAna selkeyden vuoksi.

Humalahakuinen nettisurffailu

Humalavarastot olivat päässeet ehtymään koe-erien myötä huolestuttavan pieniksi, joten linnoittauduimme sohvalle selaamaan internetin oluttarvikekauppoja. Mukaan tarttui tietenkin Citraa, joka on koko poppoon suosikki: sitruksinen, hieman hedelmäinen. Citraa on tarkoitus käyttää kuivahumaloinnissa ja osin myös katkeroittamisessa.

Vedenkeittimella paneskelua

Käsien ja välineiden pesulle

Hygienian merkitystä oluen panemisessa ei voi mitenkään väheksyä. On meinaan kovinkin ikävää, jos tuntien uurastus ja viikkojen odottelu menisi päin prinkkalaa sen takia kun joku astia olisi jäänyt pesemättä tai joku olisi kosketellut laitteistoa tahmatassuillansa. Välineet saavat jokainen pesunsa Star Sanilla, happopohjaisella elintarvikepesuaineella, jota ei tarvitse huuhdella pois.

Vedenkeitin panimon sydämenä

Panemme kaikki oluemme brew in a bag-menetelmällä käyttäen 20 litran vedenkeitintä. Alun perin laite on tarkoitettu varmaankin jakamaan kahvia kupposiin jonkun järjestön tiloissa, mutta meidän meiningeissä laitteella on aktiivinen, uusi elämä panimomme sydämenä. Tällaisia keittimiä näkee nettikaupoissa myytävän satasen pintaan, joten hintakin on ihan kohdillaan jos käytettävissä ei ole valtavia rahasummia laitteistoon upotettavaksi.

Digitaalisia asioita prosessissa ovat BeerSmith-sovellus puhelimessa, lämpömittari ja muutama elintarvikevaaka. Aion kertoa tarkemmin välineistä omassa jutussa.

Itse IPA


Käytimme hieman sekalaista luovuutta olutta suunniteltaessa pitäen mielessä moton "yksinkertainen on kaunista". Mallaspohja koostuu Pale Ale-maltaasta, pikkuriikkisestä määrästä Crystal-mallasta sekä maltillisesta määrästä vehnämallasta.

Katkerohumalina toimivat Magnum ja Citra. Maltillisina emme humalamääriä pitäneet ja sehän tässä vähän jännittääkin - viime kerralla IPA kaatui joko kontaminaatioon tai täysin väärin valittuihin humaliin. Maku oli suorastaan pihkaisen eetterimäinen. Ah ja voi, se siitä.

Katkeroita IBU-asteikolla tulee olemaan noin 60. Vastapainoa pelkälle elämän katkeruudelle toivomme kuivahumaloinnista, josta toivomme saavamme irti iloisia sitruksisia pirskahduksia valmiiseen tuotteeseen.

Väriä pitäisi tulla 21 EBC-asteikolla. Alkoholivoltteja toivomme napsahtavan 6,1%.

Suunnittelu on nyt tehty. Hauskanpitoa eli mäskäystä odotellessa. Tästä on hyvä jatkaa, nähään!

BeerSmith-sovellus on oikeasti kätevä, kun alkaa tajuamaan sen insinöörimäistä lähestysmistapaa ulkoasuun. Olutta voi alkaa kokoamaan alusta lähtien, kuten me tässä teimme. Valitun litramäärän jälkeen ohjelmaan voi lisäillä maltaita, humalia sekä muita lisäaineita tarpeen ja omien mieltymysten mukaan ja ohjelma näyttää valmiin oluen tietoja, kuten värin, alkoholivoltit ja katkeroiden määrän. Ohjelma myös sisältää pirun kätevän ajastimen itse panemisprosessille sekä ajat kuivahumalointiin, käymiseen ja tietenkin tarkan päivän ensipuraisulle!


Seuraavassa jutussa: mäskäys ja vaiheet ennen pullotusta



Teksti ja kuvat: Petri Markkanen

6 kommenttia:

  1. Miten nopeesti toi vedenkeitin keittää vierteen? Ois itellä tarkotus siirtyä 5 litran satseista isompiin ja hellalla on tuskasen hidasta keittää jotain 8 litraa vettä, joten tutkin jotain halpoja vaihtoehtoja ja toi vedenkeitin vaikuttaa aika kovalta :D

    VastaaPoista
  2. Morjes Antti-Jussi!

    Vierre keittyy siitä 65 asteesta vartissa-parissakymmenessä minuutissa. Tämä on nyt aika vahva mutu eli tämmöisiä muistelen. Ei siinä ihan hirveästi nokka tuhise. Laitteessa on muistaakseni vajaan kahden kilowatin lämmitin. Tarkistan nämä faktat seuraavan kerran pannessa eli varmaan viikon sisään.

    Suosittelen tsekkaamaan Saksan Ebaysta vedenkeittimiä ja katsomaan niistä juuri sellasen, missä on joku 18-20 litraa ja melko isotehonen vastus alla. Ja termostaatti, se on tärkee vaikka me ei siihen luotetakaan piirun vertaa – lämpömittari on elintärkeä.

    Petri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Danke schön! Kuullostaa aika hyvältä meiningiltä. Tuo termostaatti menee vissiin "vaan" 100°C asti – keittääkö se vierrettä silti tasaisesti, ei katko lämpöä pahasti kesken keiton?

      Poista
    2. Eilen meni uusi satsi ja kyllä tuo keitteli tunnin verran katkomatta mitään, tällä kertaa sulakkeetkaan eivät paukkuneet :D Lisään tänään kuvan blogiin tuosta keittimestä ja tiedoista. Tsekkaa iltasella.

      Poista
    3. Jees, komiaa :D Jos sulake paukahtaa ni se ehkä vähän katkoo sitä, haha

      Poista
  3. Eipä mitään! Keitin on itse asiassa nyt lojunut keittiön nurkassa, joten siitä sen tehot on helppo tarkistaa. Pistelen viestiä. Termostaatti menee meillä perstuntumalla sinne sataseen ja keitin keittää tasaisesti.

    VastaaPoista